Najpoznatiji muzeji Italije

Meka za ljubitelje umjetnosti i kulture ima i više nego dovoljan broj fascinantnih galerija i muzeja.

Italija je svijetu dala neke od najpoznatijih umjetnika u povijesti. Da Vinci, Botticelli, Rafael i Michelangelo samo su neki od Talijana koji su potezom kista po platnu ili udarcem dlijeta o kamen svoju maštu pretvorili u predivna djela umjetnosti kojima se možemo dan danas diviti. Mnogi će to učiniti 18. svibnja, kada se u Italiji održava ovogodišnja Notte dei Musei (Noć muzeja). Muzeji i galerije diljem zemlje će povodom manifestacije držati svoja vrata otvorena do dugo u noć. Saznajte zašto privlače toliko posjetitelja!

Galleria degli Uffizi u Firenzi

Iako je predivna Firenca sama po sebi muzej na otvorenom, u njezinoj povijesnoj jezgri se krije galerija u koju definitivno vrijedi ući. Galerija Uffizi nalazi se u zgradi iz 16. stoljeća u koju je firentinska dinastija Medici smjestila administrativne i pravne urede grada. Međutim, povijest je ovoj divnoj građevini namijenila sasvim drukčiju ulogu te je ona danas dom remek-djelima svjetske umjetnosti. U njoj se nalazi Botticellijevo “Rođenje Venere” i “Primavera”, Tizianovi i Rembrandtovi portreti, Michelangelova “Sveta obitelj” te čak 3 od 17 očuvanih slika Leonarda da Vincija.

Vatikanski muzeji

Posjet Rimu nezamisliv je bez obilaska kompleksa muzeja unutar vatikanskih zidina. Osim veličanstvene Sikstinske kapelice i papinih odaja ukrašenih Rafaelovim freskama, ljubitelje umjetnosti će oduševiti galerije u kojima se kriju najznačajnija djela renesanse. Zidove Pinacotece krase djela Giotta, da Vincija, Rafaela, il Perugina i Caravaggia, a antičke skulpture poput Apoksiomena i Laokontove skupine nalaze se u muzeju Pio-Clementino.

Museo Egizio u Turinu

Ako vas zanimaju tajne faraona i njihovih božanstava, oduševit će vas jedini muzej van Kaira koji je u potpunosti posvećen egipatskoj civilizaciji. Posjetitelji mogu vidjeti preko 6 400 artefakata koji svjedoče o drevnoj kulturi i umjetnosti doline Nila, a među njima su brojne statue, tkanine, sfinge, papirusi, sarkofazi i čak 24 mumije.

La Galleria Nazionale u Rimu

Ovaj muzej dokazuje da talijanska virtuoznost nije prestala s renesansom! Posvećen modernoj i suvremenoj umjetnosti, sadrži više od 1100 djela iz 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze umjetnine talijanskih virtuoza kao što su Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Antonio Canova i Amedeo Modigliani. Njima su se pridružila i djela ruku poznatih stranih umjetnika poput Cézannea, Degasa, Mondriana, Moneta, Pollocka i Van Gogha.

Galleria dell’Accademia u Firenci

Michelangelo je majstorski znao udahnuti život u hladni mramor, a skulptura Davida je jedno od najpoznatijih remek-djela ovog renesansnog čovjeka. Pet metara visoki kip biblijskog heroja stoji u firentinskoj Galeriji Akademije, a društvo mu prave slike Botticellija, Ghirlandaioja, Pontorma, del Sarta i drugih glasovitih umjetnika koje je podupirala obitelj Medici. Osim njih, u Akademiji svakako treba pogledati Muzej instrumenata u kojoj se nalaze Stradivarijeve vrhunske violine i kolekcija glazbala Bartolomea Cristoforija, izumitelja klavira.

Sada kada znate malo više o popularnim talijanskim muzejima, možete bez problema početi planirati put u Italiju. Koje god gradove odabrali, sigurno ćete naići na muzej koji će vas oduševiti!

Povratak na vrh