Regija Basilicata, najbolje čuvana talijanska tajna

Ovaj dio talijanskog juga bogat je poviješću, prirodnim ljepotama i sveprisutnim mirom za potpuni bijeg od svakodnevice.

Basilicata se ubraja u talijanske regije koje svakako trebate posjetiti ako uživate opuštajući se u izvanrednoj prirodi. Planine koje zauzimaju većinu njezinog područja utjecale su na slabiju povezanost s okolicom, ali upravo je ova izdvojenost Basilicati omogućila da turiste privlači svojom tišinom. Uz prirodne znamenitosti, ovdje će vas oduševiti boje, mirisi, druželjubivo stanovništvo i jednostavan život bez stresa koji ćete osjetiti u bilo kojem gradiću ili selu.

Privlačnost drevnog grada Matere

Svoje putovanje Basilicatom započnite u gradu Matera, nezaobilaznoj postaji svakog istraživača ovog poviješću bogatog teritorija. Radi se o jednom od najstarijih gradova na svijetu koji svoje stanovnike broji još od 3. stoljeća prije Krista. Ljepotu i povijesnu važnost Matere prepoznao je glumac i redatelj Mel Gibson smjestivši grad u neke od najvažnijih kadrova popularnog filma Pasija. Minute slave na filmskom platnu podario mu je i legendarni Francis Ford Coppola.

Šarmu Matere pridonose kamene kućice sassi koje je nekad gradilo siromašno stanovništvo, a danas su pretvorene u pansione, kafiće, radionice i trgovine te svakodnevno privlače posjetitelje drevnog grada.

Obalna Maratea i napušteni Craco

Ako poželite uživati na obali, posjetite Marateu, grad koji će vas očarati s više od 30 kilometara plaža posebnih po različitim bojama pijeska. Tapkajte po sivkastom i crnom vulkanskom pijesku dok ispijate koktel iz jednog od obalnih kafića ili jednostavno prakticirate umjetnost ljenčarenja, odnosno, kako bi Talijani rekli — il dolce far niente.

Osobnost lokalnog stanovništva nećete moći osjetiti u gradiću Craco. Naime, ovaj napušteni grad smješten na strmoj litici trpio je brojne prirodne katastrofe, stoga je većina stanovništva odlučila iseliti. One najustrajnije ipak je pokolebao potres 1980. godine, nakon čega grad ostaje potpuno prazan. Unatoč svemu, grad i dalje ponosno stoji, pa se i danas možete pridružiti jednoj od turističkih ruta i razgledati njegove puste, no arhitektonski impresivne ulice.

Tradicionalni kruh i cijenjeno vino

Svaka talijanska regija ima svoje kulinarske posebnosti, pa tako ni Basilicata nije iznimka. Najpoznatija ukusna umotvorina je kruh Matera, dugogodišnji simbol istoimenog grada. Kruh se priprema prema strogoj recepturi — između ostalog, koristi se isključivo lokalna krupica i prirodni kvasac dobiven natapanjem maslina i smokava u vodi.

Važan dio prihoda stanovništva čine brojna basilikatska vina. Najpoznatije je crno vino Aglianico del Vulture, a možete ga pronaći na vinskim kartama najboljih svjetskih restorana. Skupocjena tekućina radi se od grožđa uzgojenog u okolici Monte Vulture, ugaslog vulkana koji dominira horizontom sjevera Basilicate.

Umirujuća priroda uz nalet adrenalina

Uz uspavani vulkan, na ovom će vas području fascinirati i druga prirodna bogatstva. Posjetite Pollino, najveći talijanski nacionalni park koji se proteže kroz susjednu Kalabriju. Više od 320.000 hektara šume dom je rijetke vrste bora munike i najstarijeg drva u Europi koje broji više od 1.200 godina. Uz to, u Pollinu se skrivaju spilje oslikane crtežima civilizacija starijih i od drevnog Rima.

Ni ljubitelji adrenalina nisu zaboravljeni. Planinski lanac Lucane proteže se kroz samo srce Basilicate, a djelić krajolika može se vidjeti uzbudljivom vožnjom ziplineom. Ako se ohrabrite na takozvani Let anđela, iz zraka ćete moći razgledati Castelmezzano i Pietrapertosa, dva živopisna talijanska sela.

Koji god dio Basilicate posjetili, uživat ćete u mirnoći neuobičajenoj za mnoge popularne talijanske destinacije. Zato sljedeći put kad dođete u susjednu zemlju, počnite otkrivati ljepote najbolje čuvane tajne Italije.

Povratak na vrh