Pita od šparoga

Uz Galbani Gorgonzolu i Grana Padano, glavni sastojak ovog jela su šparoge koje svojim nutritivnim vrijednostima čine ovaj recept idealnim za proljetne dane.

Pita od šparoga
  • 150 g smrznuto lisnato tijesto
  • 200 g smrznute zelene šparoge
  • 100 g slanine
  • 150 g Galbani gorngonzole
  • 100 g vrhnja
  • 30 g Galbani Grana Padano
  • 2 jaja
  • malo sol
  • malo muškatnih orašćića

Tajne talijanske kuhinje

Ako želite intenzivniji okus, zamijenite smrznute šparoge sa svježima.

  1. Uzmite lisnato tijesto koje će vam poslužiti kao baza pite te ga stavite na stranu za kasnije korištenje.
  2. Blanširajte šparoge u kipućoj slanoj vodi tri minute. Nakon toga ih izvadite iz vode, ocijedite te pustite da se ohlade.
  3. U velikoj zdjeli zamutite jaja s vrhnjem.
  4. Kad je smjesa spremna, dodajte u nju Galbani Gorgonzolu, Grana Padano, sol te muškatne oraščiće. Miješajte dok ne postignete ujednačenu masu.
  5. Razvaljajte lisnato tijesto te ga položite u kalup za pitu s promjerom 22-24 cm. Unutar kalupa raspodijelite tijesto i šparoge po slojevima te prelijte kremom od vrhnja, jaja i sira koju ste prethodno pripremili.
  6. Po želji, na površinu pite dodajte slaninu te ju ukrasite trakicama lisnatog tijesta.
  7. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
  8. Prije posluživanja pustite pitu da se ohladi. Dobar tek!
Povratak na vrh