Tiramisu s jagodama i čokoladom

Iako je uvriježeno mišljenje da je tiramisu tradicionalni talijanski kolač zapravo je nastao tek ’60-ih u restoranu “Le Beccherie” u gradu Trevisu. Naša varijacija je voćna, ne samo zbog jagoda, nego i zato što se umjesto kave koristi sok od naranče.

Tiramisu s jagodama i čokoladom
  • 500g jagoda
  • 500g Galbani Mascarpone
  • 1 čaša soka od naranče
  • 1 pakiranje piškota
  • 3 žumanjka
  • 5 žlica šećera u prahu
  • 100g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • nekoliko listića mente

Tajne talijanske kuhinje

Želite li laganiji desert umjesto mascarponea uzmite istu količinu ricotte.

  1. Operite i očistite trećinu jagoda i zatim ih izmiksajte u kašu kojoj dodajte i sok od naranče.
  2. Preostale jagode narežite na veće komadiće, a nekoliko plodova ostavite za dekoraciju. Čokoladu nožem narežite na komadiće.
  3. Pripremite kremu od mascarponea: istucite žumanjke i šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu kremu. Mascarpone lagano istucite kako bi omekšao i a onda ga dodajite, žlicu po žlicu, kremi od žumanjaka.
  4. Zatim slažite tiramisu: na veći tanjur stavite nekoliko žlica kreme od mascarponea, po njoj naslažite piškote namočene u soku od jagoda i naranče (ili prvo rasporedite piškote, a onda ih polijte sokom od voća). Na piškote stavite kremu od sira i po njoj jagode i čokoladu. Nastavite tim redom dok ne potrošite sve sastojke.
  5. Tiramisu pospite kakaom u prahu, dodajte jagode koje ste sačuvali za dekoraciju te ukrasite s nekoliko listića mente.
  6. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
  7. Buon appetito!
Povratak na vrh