Salata caprese s pestom

Salata caprese jednostavni je, a opet neodoljiv talijanski recept za osvježavajuću, vrlo ukusnu salatu od rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka. Osim osnovne verzije, postoje i one okusom izdašnije poput ove upotpunjene svježim pestom koju svakako morate kušati.

Salata caprese s pestom
  • 125 g Galbani mozzarelle
  • 2 rajčice
  • malo krupne morske soli i papra
  • za Pesto malo soli i papra
  • 60g sveži listići bosiljka
  • 60 g svježe ribanog Ribanca
  • 30 g pinjola
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml maslinovog ulja

Tajne talijanske kuhinje

Da uvijek imate svjež bosiljak – otrgnite listove bosiljka, stavite ih na papir i zamrznite te kad ih poželite koristiti samo ih stavite na omiljeno jelo bez prethodnog odmrzavanja

  1. Očistite i operite dvije zrele, mirisne rajčice. Zatim ih zajedno s 125 g Galbani mozzarelle narežite na ploške jednake debljine te posložite na tanjur tako da se preklapaju.
  2. Tako složene ploške rajčice i mozzarelle posolite krupnom morskom soli, popaprite, prelite najfinijim maslinovim uljem te poprskajte svježe pripremljenim pestom.
  3. Svježi pesto pripremit ćete tako da u mužaru usitnite jedan češanj češnjaka s prstohvatom soli i 60 g svježeg bosiljka.
  4. Tako usitnjenom češnjaku i bosiljku dodajte 30 g preprženih pinjola te pomiješate sa 30 g svježe naribanog Ribanca. Sve skupa pomiješate pažljivo dolijevajući maslinovo ulje.
  5. Dobivenom umaku dodajte još i preostalih 30 g svježe naribanog Ribanca, posolite, popaprite te po želji dodajte još maslinovog ulja.
Povratak na vrh