Povijest opere u Italiji

Italija je zemlja poznata po vrhunskoj umjetnosti, stoga ne čudi da je domovina i ovih grandioznih scenskih drama.

Klasična antička tragedija oduvijek je bila bliska Talijanima. Za vrijeme renesanse u Italiji, nastao je pokret u kojem su umjetnici nastojali oživjeti tu formu te su stvorili novi stil glazbe. Izražajni stil riječi bio je povezan s glazbom, a umjetnici su postupno dodavali elemente dramske umjetnosti poput glume i plesa te likovne elemente u obliku pozornice i kostima. Prva opera nastala je 1597. godine u Firenzi pod nazivom Dafna, a autori su joj Ottavio Rinuccini te Jacopo Peri. Nažalost, Dafna nije ostala sačuvana, ali je drugo djelo Perija pod nazivom Euridika izvedeno na svadbi francuskog kralja Henrika IV i Katarine Medici te je ostalo sačuvano.

Monteverdi i Peri, inovatori opere

U prvim operama riječi glumaca dominirale su nad glazbom koja bi samo nadopunjavala sliku uz pokoju melodiju i recitate ansambla koji bi se nalazio iza pozornice. Velike izmjene koje će proslaviti operu učinio je Claudio Monteverdi, poznati skladatelj iz Venecije. Obogatio je recitativ koji je postao živ i pokretan, a glazbu je učinio raznolikijom. Njegov  L’Orfeo se izvodi još i danas!   Popularnost opere širila se iz Firence, Mantove, Torina i Bolonje u Rim i Veneciju, a zatim i izvan granica Italije. U glavnom gradu Italije opera je bila čvrsto vezana uz plemićke dvorove, pa se njezin razvoj odvijao u palači papinih nećaka, prinčeva Barberini.

Prvo javno operno kazalište otvoreno je 1637. godine u Veneciji pod nazivom Teatro di S. Cassiano, gdje je pristup imala svaka osoba koja si može priuštiti ulaznicu. Za privlačanje većeg broja publike, autori opera okrenuli su se od pastoralnih idila prema dramama dnevnog života koje uključuju nasilje i različite spletke. Grad Napulj je bio jedan od posljednjih koji je prihvatio operu. Napuljski autori uveli su humoristične aspekte u radnje i  stvorili su preduvjete za novu vrstu opere – operu buffa. Prikazivali su radnje iz stvarnog života uz mnogo humorističnih situacija, vedar sadržaj i kritiziranje aristokracije.

Revolucija opere u rukama Rossinija

Svoj vrhunac opera buffa doživljava u rukama G. Rossinija koji stvara virtuozne arije i zanimljive recitative, a najpoznatija djela tog razdoblja su Seviljski brijač i Wilhelm Tell.

Svjetski poznata operna kuća u Milanu – La Scala (tal. Teatro alla Scala) nastala je na mjestu izgorjelog teatra u 18. stoljeću te je bila dom velikom broju opernih umjetnika. Od njih se posebno izdvaja Guiseppe Verdi koji usavršava operu te stvara najizvođenija operna djela poput Nabucca, Travijate, Aide i Rigolleta. Njegov stil opere maknuo je naglasak s demonstracije vrsnih vokala na dramatsko pripovjedanje i zauvijek promijenio operu. La Scala se danas smatra jednim od vodećih opernih i baletnih kazališta na svijetu u kojem su nastupali najveći umjetnici svih vremena, a talijanska opera i dalje je pojam koji izaziva divljenje.

Povratak na vrh