Talijanske slastice: Tiramisu, desert koji slavi okuse Italije

Iako je iznimno prepoznatljivog okusa, ovaj talijanski desert djelo je nepoznatog autora.

Saznajte priče koje prate postanak najpopularnijeg deserta u Italiji.

Tko još ne zna za tiramisu, talijanski desert koji je postao klasik u kuhinjama diljem svijeta! Ovaj slasni desert nastao je 1960. godine, a kažu da značenje njegovog imena dolazi iz espressa koji se koristi u pripremi – prevodi se kao “razveseli me” ili “podigni me”.

Ovaj popularni desert u originalu je okruglog oblika, iako se zbog keksa sada češće radi u četvrtastoj formi. Zna se posluživati u čašama kako bi se bolje uživalo u svim slojevima ovog punog, osvježavajućeg deserta. Sastojci su jednostavni – jaja, mascarpone, piškote, crna kava, brandy ili amaretto i kakao.

Brojne su teorije o nastanku tiramisua, no jedno je sigurno. Pojam tiramisu u talijanskom jeziku uopće nije postojao prije 60-ih godina prošlog stoljeća.

Ipak, jedna legenda kaže kako je povodom posjeta vojvode Cosima de’ Medicija III u 17. stoljeću u Sieni nastao desert sličan tiramisuu. Ovaj desert zvao se zuppa del duca, vojvodina juha, a on je recept ponio natrag u Firencu gdje je u 19. stoljeću postao popularan među britanskim intelektualcima koji su tamo živjeli. Oni su ga naknadno odnijeli u Englesku gdje se proslavio među ondašnjim sladokuscima.

Treviso, mjesto nastanka tiramisua

Prihvaćenija priča nastanak tiramisua smješta tijekom 1960-ih, u restoran Le Beccherie, smješten u gradu Treviso. Autorima se smatraju vlasnik restorana, Roberto Linguanotto i njegova pripravnica Francesca Valori, čije je djevojačko ime bilo Tiramisu.

S druge strane, slastičar Carminantonio Iannaccone tvrdi kako je tiramisu upravo njegovo djelo. Kaže kako je desert osmislio kombinirajući okuse tipične za Veneto regiju; jaku kavu, mascarpone, jaja, piškote i vino Marsalu te kako je tiramisu prvotno zamislio kao tortu.

Iannacone nije jedini koji polaže pravo na tiramisu, odnosno, u sljedećem slučaju, drugi polažu pravo u njezino ime. Celeste Tonon, glavna kuharica i vlasnica Ristorante da Celeste koji je otvoren 70-ih godina u Trevisu, pravom majkom tiramisua smatra svoju mentoricu, Speranzu Garatti. Tonon tvrdi kako je Speranza svoj desert posluživala u čaši, kako se i sada često poslužuje, no nije ga zvala tiramisu, već coppa imperiale. Kada je to vidio njezin kolega iz restorana La Beccherie, ukrao je recept i prozvao ga tiramisu.

Tko god bio njegov autor, možemo mu se samo zahvaliti jer je stvorio/la slasni desert u kojemu uživa cijeli svijet i koji je inspirirao razne nove verzije ove slastice.

 

Inspirirajte se i vi na Galbani blogu i isprobajte brojne verzije tiramisua!

Povratak na vrh