Pizza – od skromnog do najpopularnijeg jela na svijetu

Rijetko gdje vas neće razumjeti ako spomenete pizzu.

Ova aromatična pita ima dugu povijest, a njezina priča počinje u Napulju.

Iako je općeprihvaćeno mišljenje da je pizza nastala u Italiji, još uvijek se lome koplja oko njezinog pravog podrijetla. Jedna kažu kako su je izmislili Rimljani, a drugi tvrde da su to Grci. Jedna verzija kaže da je rani prototip pizze focaccia koja je nastala u Liguriji.  S druge strane, smatra se da ovaj plosnati kruh s maslinovim uljem i začinima i drugim proizvodima potječe još od Etrušćana ili starih Grka.

 

Jelo za siromašne mase

Ono što je sigurno jest da se moderna pizza kakvu danas poznajemo rodila u Napulju. Napulj je tijekom 1700. g. i početkom 1800-ih bio rastući grad no poznat po broju mnoštvu siromašnih stanovnika.
Za razliku od bogate manjine, siromašni Napuljci hranili su se jeftininom hranom koja se može brzo konzumirati, a plosnati kruhovi s različitim nadjevima koji su se mogli jesti za svaki obrok i kupiti na ulici ispunjavali su te dvije potrebe.

Ove rane pizze koje su jeli Napuljci imale su ukusne nadjeve koje i danas obožavamo, poput rajčica, sira, ulja, srdela i češnjaka. Zanimljivo je kako su, kada su iz Južne Amerike došle u Europu, rajčice isprva smatrane otrovnima, a kasnije povrćem isključivo za siromašne.

Pizza je navodno nastala zato što su pekari trebali iskoristiti ostatke tijesta ili staviti nešto u pećnicu da je drže zagrijanom. Vjeruje se kako je prvu pizzu s rajčicama, sirom i drugim sastojcima napravio Raffaele Esposito, kasnije vlasnik jedne od napopularnijih pizzerija u gradu.

Njezino Veličanstvo, pizza

Italija se 1861. godine ujedinila, a kralj Umberto I i kraljica Margherita posjetili su Napulj 1889. godine. Legenda kaže da je kraljevskom paru dosadila francuska kuhinja i zato su zatražili ponudu pizza iz pizzerije Raffaelea Esposita koji im je pripremio tri vrste pizze. Kraljici se najviše svidjela pizza s mozzarellom odnoso preljevom od ovog mekog bijelog sira, crvene rajčice i bosiljka. Navodno je, njoj u čast, pizza s ovom kombinacijom nazvana Margherita.

Iako su plosnati kruh s nadjevom jeli i Egipćani, Rimljani i Grci, a nakon njih i cijela Italija, sve do 40-ih godina 20. stoljeća pizza nije bila poznata izvan njezinih granica.

Pizza je na put oko svijeta krenula kada su je okusili američki vojnici tijekom Drugog svjetskog rata. Vijest o pizzi proširila se u Ameriku, Englesku, Francusku i Španjolsku. Širenju popularnosti pizze pridonijeli su Napuljci imigranti koji su u Ameriku donijeli svoje znanje i vještinu pripreme ove mirišljave pite.

Napuljska, odnosno pizza Napolitana smatra se originalnom i najboljom pizzom te postoje mnoge poznate pizzerije u Napulju gdje možete probati tradicionalne pizze, poput pizzeria Da Michele, Port’Alba, Brandi, Di Matteo, Sorbillo, Trianon i Umberto. Većina ih je u povijesom centru Napulja, a pripreme njihovih pizza znaju biti posebno stroge, pa će neki od njih koristiti isključivo San Marzano rajčice koje će na pizzu stavljati u smjeru kazaljki na satu, a isto vrijedi i za maslinovo ulje.

Ako ste ogladnili od ove priče, isprobajte neke od Galbani recepata za pizzu!

Povratak na vrh