Cinque Terre

Pet slikovitih sela Ligurije kao stvorena su za uživanje, razgledavanje i upijanje ljepota talijanske obale.

Cinque Terre (tal. Pet zemalja) je naziv za pet prekrasnih brdskih sela a u ligurskom priobalju Italije. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore toliko su posebna da su od 1997. godine su i pod UNESCO-vom zaštitom. Sela Cinque Terre povezana su mrežom nezahtjevnih staza koje prate jedinstveni krajolici, a svih pet sela također je dobro povezano željeznicom.

Monterosso

Monterosso je najveće od pet obalnih sela. Nalazi se u sredini zaljeva, na brežuljcima ukrašenim vinovom lozom. Selo je podijeljeno na dva dijela srednjovjekovnim tornjem Aurora. Novi dio grada, Fegina, pun je života i njime dominira poznati kip Diva, koji predstavlja boga mora Neptuna, a izgrađen je pored terase lokalne vile početkom 20. stoljeća. Starim dijelom Monterossoa dominiraju ruševine dvorca i presijecaju tipične uske srednjovjekovne ulice carruggi.

Što posjetiti:

Crkvu Sv. Ivana Battist iz 1200. Godine

Crkvu San Francesco gdje se drže mnoga umjetnička djela

Kipa Diva (Gigante)

Kip San Benedikta Asiškog

Soviore svetište iz 17. stoljeća

Vernazza

Malo ribarsko mjesto Vernazza nadaleko je poznato kao jedno od najljepših sela u Italiji. Osnovano je oko 1000. godine i njime je vladala Republika Genova od 1276. godine. Njegov srednjovjekovni dvorac, Belforte, sagrađen je sredinom 1500-ih, prije svega kako bi zaštitio selo od gusara. Mala luka okružena je tipičnim pastelnim kućama, a na šarmantnom trgu može se fino pojesti i popiti.

Što posjetiti:

Crkva Santa Margherita di Antiochia, sagrađena na stijenama s pogledom na more

Kula Doria Castle, sagrađena u 15. stoljeću kako bi zaštitila selo od gusara

 

Corniglia

Corniglia se nalazi u sredini Cinque Terre i nalazi se na malom rtu 100 metara iznad mora. Najmanje je, najstarije i na najvećoj visini od svih sela Cinque Terre. Također, jedino je selo bez pristupa moru.  Ovo drevno rimsko naselje diči se svojom bogatom poljoprivrednom tradicijom koja se ogleda u terasama vinograda.

Što posjetiti:

Oratorij Sv. Katarine

Crkva San Pietro, izgrađena u gotičko-ligurskom stilu

 

Manarola

Manarola, izgrađena na stijeni 70 metara nadmorske visine, jedano je od najšarmantnijih i najromantičnijih sela sela Cinque Terre. Njezina luka obojana je slikovitim kućama, a kao i ostala sela Cinque Terre, ispresijecan je terasama maslinika i vinograda. Manarola je ponosni proizvođač lokalnog slatko vina imena Sciacchetra kojemu su stanovnici posvetili i cijeli muzej.  Vrh Manarole krasi crkva čiji je zvonik u antičko doba služio kao izvidnica, a danas kao navigacijska točka pomorcima.  

Što posjetiti:

Crkvu San Lorenzo iz 1338. Godine

Svetište Gospe od Zdravlja

Riomaggiore

Riomaggiore je najjužnije selo Cinque Terre. Sigurno je da su Riomaggioreovi podrijetlom iz 8. stoljeća, kada su stanovnici Varačke doline, tražeći blažu klimu za uzgoj vinove loze i maslina bez straha od piratskih napada, krenuli prema obali.
Grad se penje uz grebene s pogledom na more i karakterizira tipične kamene kuće s obojenim fasadama i škriljevcima.
U Riomaggioreu započinje Put ljubavnika (Via dell’Amore), prekrasna trasa poznat po romantičnoj atmosferi i nevjerojatnim krajolicima. Slijedeći taj put, za dvadesetak minuta se stigne u Manarolu.

Što posjetiti:

Neogotičku crkvu San Giovanni Battista

Dvorac iz 13. stoljeća

San Rocco oratorij iz 15. stoljeća

Povijesni muzej

 

Pješačka staza Via dell ‘Amore (Staza ljubavnika) je najpoznatija dionica staze Cinque Terre. Povezuje slikovita sela Riomaggiore i Manarola i duga je oko 1 km. Legenda kaže da je ova staza dobila ime jer su se tamo sastajali ljubavni parovi iz ova dva sela.

Posjetite Cinque Terre i nanovo se zaljubite u Italiju!

Povratak na vrh