5 prirodnih ljepota Italije

Italija je prekrasna zemlja čija priroda pruža puno toga za istražiti.

Donosimo vam nekoliko njezinih prirodnih ljepota kojima se može pohvaliti.

Etna

Etna je najviši aktivni vulkan u Europi, a nalazi se na istočnom dijelu Sicilije. Dva su grčka mita o ovoj velebnoj planini. Jedan kaže kako je Zeus je zarobio strašno čudovište Tifona ispod ove planine, s drugi Etnu proziva Hefestovom kovačnicom. Etna je toliko velika da se gradovi i naselja nalaze na njezinim obroncima, a njezino plodno vulkansko tlo izvrsno je za agrikulturu.

Najveća erupcija u zadnjih 1000 godina dogodila se 1669. godine, s razornim posljedicama. Poginulo je na desetke tisuća Sicilijanaca, a isto toliko ih je ostalo bez domova. Stanovnici Catanije, gradića 30-ak kilometara udaljenog od Etne, u očajnom pokušaju da spase svoj grad, uspjeli su skrenuti tok lave, koji je tada zaprijetio stanovnicima Paterna. Catania se nije uspjela spasiti, a otada je u Italiji ilegalno mijenjati prirodni tok lave.

Impozantnu Etnu Sicilijanci nazivaju Mongibello, u prijevodu “prekrasna planina”, a nalazi se i na UNESCO-vom popis svjetske baštine.

Termalni izvori u Saturniji

 Termalni izvori u Saturniji sastoje se od nekoliko izvora koji se protežu od planine Amiate do brežuljaka Albenge i Fiore, sve do Roselle and Talamone.

Legenda o nastanku izvora kaže kako je bogu Saturnu dojadilo gledati ljudsku pohlepu i konstantna ratovanja pa je bacio munju koja je otvorila zemlju i oslobodila sumporne vode, odnosno, stvorila termalne izvore Saturnije.

Ljekovite i terapijske Saturnijske termalne vode poznavali su još Etrušćani i Rimljani, koji su se opuštali u sumpornim vodama na ugodnih 37,5 stupnjeva.

Uz termalne izvore, Saturnija ima i dva vodopada, vodopade del Mulino i del Gorello. Osim predivnog prizora padajuće vode, vodopadi imaju prirodne bazene tople termalne vode obogaćene kalcijem i karbonom.

Plava špilja

Plava špilja (tal. Grotto Azzurro) nalazi se na otoku Capriju.

U rimsko doba koristila kao morski hram, a tamo su pronađeni i drevni rimski kipovi. Tijekom povijesti niknule su legende o demonima i duhovima koji obitavaju u toj spilji pa su je mornari naširoko izbjegavali. Ipak, nanovo je otkrivena 1862. godine, kada su je posjetili njemački pisac August Kopisch i slikar Ernst Fries, čije su priče o njezinoj azurnoj ljepoti špilju proslavile diljem svijeta.

 Očaravajuća plava boja mora vode unutar špilje rezultat je sunčeve svjetlosti koja ulazi u pećinu kroz podvodni otvor. Kako svjetlost prolazi kroz vodu, refleksije se filtriraju i samo plava refleksija ulazi u špilju. Za najbolji iskustvo azurne refleksije, špilju treba posjetiti između podneva i dva popodne.

Stroppia vodopadi

Nema ljepšeg do boravka u prirodi, a planinari i penjači jedini su koji mogu doći do ovih zapanjujućih vodopada u srcu Italije.

Legenda kaže kako su Stroppia vodopadi nastali zbog slomljenog srca. Stanovnica obližnjeg sela zaljubila se u pastira koji je nažalost bio zauzet. Obuzeta ljubomorom, njegovu djevojku zarobila je u kulu, a njezine suze pretvorile su se u vodopad.

Stroppia vodopadi u Lobardiji najviši su vodopadi u Italiji i oduzimaju dah dok se obrušavaju s 500 metara visine u rijeku Mairu. Do njih se može doći samo pješice, a najljepši su od lipnja do kraja kolovoza jer je voda rezultat otapanja ledenjaka koji se topi tijekom ljeta.

Briška jama

Briška jama (tal. Grotta Gigante) velika je špilja na talijanskoj strani Tršćanskog krasa Središnja špilja je visoka 107 metara, široka 65 metara i duga 130 metara. Špilja je otkrivena 1840. godine kada se planirao akvadukt za grad Trst i tražio se izvor vode.

Potpuno je istražena 1987. godine i već 1905. godine bila je spremna za vođene ture. Turizam u pravom smislu riječi započeo je 1957. godine kada je uvedena struja. Zbog svoje veličine 1995. godine uvrštena je u i Guinessovu knjigu rekorda kao najveća turistička špilja, no 2010. godine tu titulu joj je preuzela špilja La Verna u Francuskoj.

Povratak na vrh